Prawdziwy raj dla wszystkich fanów sera otworzył swoje drzwi w Kaźmierzu, w którym znajduje się główna siedziba Hochland Polska. Powstało tam miejsce, gdzie każdy miłośnik tych produktów znajdzie coś dla siebie. Sklep CHLEB & SER zlokalizowany jest na terenie, który Hochland w maju tego roku kupił od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Jana”, położonej w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland. O pomysłach i planach na rozwój firmy, rozmawiamy z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.
Skąd wziął się sklep firmowy Hochland?
Kilka tygodni temu, po kapitalnym remoncie, wznowił swoją działalność popularny w Kaźmierzu sklep fabryczny przy ulicy Dworcowej. Obiekt całkowicie zmienił swój wygląd. To był gruntowny i kosztowny remont, ale obiecaliśmy gminie Kaźmierz, że sklep pozostanie otwarty. Stworzyliśmy miejsce, gdzie każdy miłośnik serów znajdzie coś dla siebie. Ten pierwszy punkt sprzedaży traktujemy jako poligon doświadczalny. Możliwe, że w przyszłości powstaną kolejne sklepy w bardziej centralnych lokalizacjach w ruchliwych punktach miast.
Jaka była idea dla powstania tego miejsca?
Naszą ideą było, aby móc zaproponować lokalnej społeczności punkt, w którym zaopatrzą się we wszystkie produkty wytwarzane w naszych zakładach oraz aby mieli sympatyczne miejsce na mapie swojej miejscowości, w którym można wypić dobrą kawę, zjeść śniadanie i kupić pyszny sernik. CHLEB & SER to prawdziwy raj dla wszystkich fanów sera. Stworzono miejsce, gdzie każdy miłośnik serów znajdzie coś dla siebie. Poranne kanapki, szybkie przekąski – pyszny duet chleba & sera towarzyszy w wielu sytuacjach, za każdym razem zachwycając tak samo!
Co znajduje się w ofercie sklepu?
Można w nim kupić produkty z portfolio Hochland Polska, a także innych producentów oraz świeżo wypiekany, lokalny chleb, bułki, pyszny sernik i inne wyroby piekarnicze. Jesteśmy też przygotowani do oferowania naszym klientom zapiekanek, pizzerek, tart, tostów na ciepło oraz serowej zupy-krem. Chcemy tu wprowadzać nasze nowości oraz pomysły na nowe aplikacje produktowe.
Jaki jest wystrój sklepu?
Styl sklepu jest nowoczesną interpretacją rzemieślniczej piekarni. Użyliśmy do wystroju naturalnych, tradycyjnych materiałów: modrzewiowego gontu, surowej cegły, naturalnego drewna. Dekoracje to kanki na mleko, stare krajalnice do chleba i deski do krojenia. Nastrój jest rustykalny, ale ze współczesnym szlifem.
Jakich kolejnych zmian można się spodziewać w Kaźmierzu?
Odkupiliśmy od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Jana”, która ma swoją główną siedzibę w Środzie Wielkopolskiej, tereny i budynki, położone w bezpośrednim sąsiedztwie zakładu Hochland w Kaźmierzu. Po przejęciu działek zaczęliśmy jednak nie od inwestycji w nieruchomości, a od ludzi. Udało się znaleźć miejsca pracy w Hochland dla absolutnej większości pracowników mleczarni. Następnie rozebrano stary komin, zamknięto opalaną węglem kotłownię z drewnianym dachem, które były źródłem znacznego zanieczyszczenia powietrza w okolicy. Jesteśmy w fazie opracowania koncepcji, która musi jeszcze pozyskać zgodę Rady Nadzorczej naszej firmy, wsparcie gminy i kompetentnych władz w Polsce. Myślimy w dłuższej perspektywie o zwiększeniu naszych mocy produkcyjnych i innowacyjnych. Mamy na względzie również oczekiwania mieszkańców i plany rozwoju gminy. Dlatego też jesteśmy w stałym kontakcie z wójtem i radą gminy Kaźmierz oraz Starostwem Szamotulskim. Chcemy otaczać obiekty produkcyjne „zielonym pasem”, chcemy stworzyć ogólnodostępną ścieżkę zdrowia wzdłuż rzeki Samy. Robimy to wszystko, bo w końcu jesteśmy mieszkańcami Kaźmierza i chcemy, aby było tu coraz atrakcyjniej. Mamy dużo nowych pomysłów, chociażby na coś unikalnego dla Kaźmierza: Muzeum Sera. Od koncepcji do realizacji jest długa droga, ale zawsze warto mieć cel!
Dziękuję za rozmowę.
Monika Kociubińska